De bedste ravlygter

At finde de bedste ravlygter kan være en udfordring

Ravjagt om natten som foregår med en ravlygte har aldrig være mere udbredt en her i 2021 og Coronaen har helt sikkert også været en medspiller i mængden af blå lys på stranden.

Ravlygter finder vi efterhånden mange steder og ligesom den famøse Fidgetspinner er ravlygter nu også at finde i Netto, Fakta og andre supermarkeder men her skal man se sig godt da man mange gange får det man betaler for. Mine to kammerater og jeg har lavet en undersøgelse i samarbejde med Danmarks største ravlygte forretning som ligger i nordjylland og opgaven som blev fastlagt af firmaet gik i sin enkelthed ud på at købe ravlyger i disse supermarkeder og teste den op i mod hinanden, selvfølgelig kun de modeller som udfra beskrivelsen (den oplyste effekt) var ens for på denne måde at få et indblik i om det bedre kunne betale sig at købe disse ravlygter frem for dem firmaet solgte.

De testede ravlygte modeller

Vi testede udelukkende på to modeller af de billige modeller som var to modeller med henholdsvis 51 dioder (LED) og 100 dioder, den med 51 dioder skulle vi så vidt muligt købe i den største model som er på 8w og den med 100 dioder i modellen på 10w.

Vi fin anskaffes os 6 ravlygter med 100 dioder som alle iflg. emballagen var på 10w og 5 med 51 dioder men her var der kun oplyst effekten på de 3 af dem så de sidste 2 må stå i det ukendte da der ingen information om effekten målt i watt var at finde på emballagen ej heller på lygterne.

Vi havde til formålet lavet en meget uprofessionel ‘testbane’ hvor vi i min kælder havde lagt 5 stykker rav på gulvtæppet som er mørkeblåt (vigtigt iflg. firmaet da et hvidt underlagt gør at ravet ikke vil lyse op)

Disse ravklumper var på ca. 3-4g pr. stk. og vi lagde dem med 1 meters mellemrum og havde så lavet en linje en meter fra det første stykke så vi havde 6m ud til det sidste stykke.

Testen var interessant

Vi startede med den fra firmaet på 8w med 51 dioder som under testen kostede 99 Kr. og vi kunne med lethed se de første 4 ravstykker men det sidste ude på 6m kunne vi kun se fordi vi vidste det lå der.

Herefter testede vi supermarkedlygterne i denne rækkefølge: Netto, Fakta, Biltema, Bilka samt en fra et konkurrerende firma.
Netto og Fakta lygterne var ens med et fint lys men vi så kun de første 3 stykker rav så max. 4m. Herefter fulgte Biltema lygten og den var så svag at vi ikke kunne se nr. 2 stykke rav så her max. 2m. Bilka modellen var lidt bedre og her kunne vi se rav stykke nr. 3 – Bilka og Biltema lygterne var dem uden information. Den sidste lygte i denne serie var den fra en anden ravlygteforretning i jylland og den lyste præcist som den vi sammenlignede med.

Det var nu blevet tid til den fra firmaet på 10w med 100 dioder som under testen kostede 169 Kr. og her kunne vi se alle ravstykker og havde vi haft et længere testrum ville vi sikkert kunne have set 2-3m længere.

Herefter testede vi supermarkedlygterne i denne rækkefølge: Netto, Fakta, Biltema, Bilka samt en fra et konkurrerende firma.
Netto og Fakta lygterne var igen helt ens med et godt lys men ikke så stærke som før men vi kunne se de første 4 stykker rav så 5m. Herefter fulgte Biltema lygten og igen noget svagere og her var det kun nummer 2 ravstykke der kom frem, hvilket vil sige ca. 3m. Bilka og Biltema lygterne var som vi kunne se det ens og de lyste lidt bedre end dem fra Netto og Fakta. Den sidste 100 diodes lygte var den fra den anden ravlygteforretning og igen lyste den præcist som den vi sammenlignede med fra vores testfirma.

Det skal du købe

Det var en overbevisende test og skulle vi købe ravlygter blev det helt klart fra en forretning der kun solgte ravlygter da de klart var bedre end dem fra supermarkederne og Biltema så selv supermarkederne var 10 Kr. billigere ville det være dyre penge at spare.

Denne test er lave i samarbejde med ravlygte firmaet Ravfund.dk i nordjylland